A bölcsödében is, mint minden más gyermekközösségben megjelenhet a fejtetű. Apró, kb. 2-4 mm-es az érett rovar és kb. 0,5 mm-es a serke, melyek betegséget nem terjesztenek szerencsére, de rendkívül kellemetlen állapot. A tetű egy nap alatt 3 -10 serkét képes a hajszálakon lerakni, melyek igen ellenállóak. Ezek a serkék 7 nap alatt kelnek ki és újabb 1 hét múlva ivaréretté válnak.

Photo by Gilles San Martin on Foter.com / CC BY-SA

A gyermek vakarózhat, a tetvek bárhová lerakhatják serkéiket, kedvelik a tarkótájat és a fül mögötti részt.

Mit kell tenned, ha felfedezed gyermeked hajában az élősködőt?

  • Le kell kezelni tetűirtó szerrel. A gyógyszertárakban lehet kapni tetűirtó sampont és olajat is.
  • Bár a tetűirtó szerekre az van írva, hogy a serkéket is elpusztítják, ebben nem lehetünk teljesen biztosak és a serkék maguktól nem fogják elhagyni a hajszálat, tehát hajszálanként átvizsgálva kell megkeresni a serkéket és körömmel lehúzogatni vagy azt a hajszálat levágni. Amíg átvizsgáljuk a hajat, a serkés hajszálakat tegyük ecetes vízbe, ha végeztünk húzzuk le a wc-n.
  • Használj megelőző tetűriasztó szert. Lehet kapni sampont vagy spray változatban.
  • Minden mosható dolgot (ágyneműt, ruhákat, sapkát, sálat, hajgumit, stb.) moss ki legalább 60 fokon, ezen a hőmérsékleten mind a tetű, mind a serke elpusztul. A fésűt is mosd át.
  • Porszívózz ki alaposan, mert elég egy lehullott hajszálon kikelő serke és kezdhetsz mindent előlről. Majd a porzsákot ürítsd ki, a moshatót mosd át.
  • 7 nap múlva ismételd meg a kezelést, hogy biztos lehess a tetűmentességben.

A bölcsödében szólj a nevelőknek. Ez nem szégyen, bármely társadalmi rétegnél előfordulhat. Ebben az esetben átvizsgálják az egész csoportot, hogy elejét vegyék annak, hogy minden gyerek eltetvesedjen.

A tetű és serkementesség minden esetben a szülő felelőssége. Bár nem tilthatja ki a bölcsöde a kezelés alatt álló gyermeket, de addig ne vidd közösségbe, amíg biztos nem vagy abban, hogy nincs serke a hajában. Te sem szeretnéd fordított esetben, hogy olyan gyerekek között legyen egész nap, akiktől ezt elkaphatja.

A tetűtől megszabadulni nem lehetetlen, harcra fel!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük